Tips

Zoals de grondlegger van aikido, Morihei Ueshiba, zei: “Vooruitgang komt voor wie traint en traint. Als je afhankelijk bent van geheime technieken, kom je nergens.”

Sluit je aan bij een aikidoclub die je regelmatig kunt bezoeken en oefen consequent.

Uiteindelijk zullen de bewegingen een tweede natuur voor je worden, en zal je een beter begrip krijgen van je eigen lichaam en geest en hoe deze in harmonie kunnen samenwerken. Zo kan je zelfs stellen dat een examen of test geen doel van je training wordt, maar een logisch gevolg van een doorgedreven training waardoor je een natuurlijk groeiproces en ontwikkeling kent.

Shoshin (初心) is een woord uit het Zen Boeddhisme dat “beginnersgeest” betekent. Het verwijst naar het hebben van een houding van openheid, gretigheid en gebrek aan vooroordelen bij het bestuderen van een onderwerp, zelfs bij het studeren op een gevorderd niveau, net zoals een beginner zou doen. De term wordt vooral gebruikt in de studie van zenboeddhisme en Japanse krijgskunsten.

De zin wordt ook besproken in het boek Zen Mind, Beginner’s Mind van Shunryu Suzuki, een Zen-leraar. Suzuki schetst het idee achter shoshin en schrijft “in de geest van de beginner zijn er veel mogelijkheden, in de geest van de expert zijn er maar weinig.”